Desi am senzatia ca voi lupta cu morile de vant, incerc sa enumer..hai sa le zic

cateva argumente. Rog sa "riposteze" doar ce-i care isi pot sprijini afirmatiile, si sa incercam sa purtam o dezbatere fara a ne jigni reciproc. Cei care se exprima mai bine in rusa ii rog sa o faca in limba lor materna, pt a le intelege cat mai bine punctul de vedere. Raman la parerea ca stefancelmare pe alocuri a dat frau liber emotiilor si poate in unele cazuri i-au fost interpretate gresit mesajele. Deci....
1) Intr'adevar ... Romania a aparut mult mai tarziu decat Moldova. Deasemenea Ardealul ( Transilvania), Muntenia - apar si ele inaintea Romaniei.

Defapt roman este atat ardelean cat si oltean, dobrogean, moldovean etc. Poporul roman are in comun faptul ca vorbeste aceeasi limba, are aceleasi obiceiuri etc. ( Spre exemplu diferenta dintre rus-ucrainean e mai mare decat intre roman-moldovean(basarabean) etc). Intr'adevar, de'a lungul istoriei au existat tot felul de regate. Cred ca e suficient sa enumar cazul Italiei - piemontezi, sicilieni spre exemplu care au aparut mult inantea Italiei dar care au avut norocul sa nu'i rebotezeasca nimeni si sa-i mancurtizeze ca sa-si dea seama ca impreuna fac parte din acelasi popor. Apropo, atat in Italia cat si in Germania,Franta etc in anumite regiuni nu se pot intelege "monegasci" intre "burgunzi" decat folosind franceza literara, fara regionalisme. In cazul nostru romana are o unicitate mult mai mare - moldoveni-ardeleni-munteni-dobrogeni neavand probleme sub acest aspect.
Daca sunt "poligloti" pe aici i-as ruga sa-mi spuna in ce limba am scris, eventual sa-mi traduca
2) Tre sa recunoastem faptul ca moldovenii din stanga Prutului in anumite perioade au fost sub stapanirea rusilor (tarista, sovietica) directa, iar in altele - indirecta{ Ma refer la dependentza economica (cercuri de interese care au investit/acaparat anumite structuri industriale sau care au gestionat schimbul de marfuri/ bani in sens unidirectional - vector EST

- ), politica ( nostalgia ex_URSS) , aici as putea continua la nesfarsit cu enumarari dar nu cred ca e cazul}.
Acest lucru a inradacinat si mai bine glotonimul de "moldovenism" chiar daca Stalin aparent reusise sa inlature "pericolul" ( intelectualii,fetile bisericesti, functionarii etc - oricine care intelegea cum stau lucrurile sau care dadea impresia ca nu poate inghiti ideea de natiune diferita era deportat). Apropo, insusi Lenin vorbea despre ROMANII din BASARABIA (si nu se referea la 2%). "Pierderile " erau compensate cu noi patrioti veniti din toate regiunile Rusiei si Ucrainei care erau vadit avantajati sub mai multe aspecte.
3) Mancurtizarea continua si in continuare. Marea majoritate a moldovenilor care pleaca in west, indiferent de cultura lor generala - isi dau seama ca in R.Moldova (stat aparut in urma unor anumite interese economice si politice) lucrurile nu stau chiar asa bine cum arata la TV( cel mai reprezentativ in acest sens ar fi programul informativ nr.1 cu cea mai mare arie de raspandire - Mesager - unde 90% din stirile interne au caracter pozitiv iar stirile externe sunt prezentate in proportie de 80% cu caracter vadit negativ ). Si faptul ca popoarele care ii platesc cu cateva sute de euro pe luna ,pentru care un localnic nu ar fi dispus sa munceasca ,in primul si in primul rand cand vorbesc despre natiunea lor o spun cu mandrie, stiu ce limba vorbesc,din ce neam provin.... cand vorbesc despre comunism au in fata un fel de frate al fascismului etc pe unii --- ii pune pe ganduri

. Unii prefera sa-si aduca familiile din motive pur economice - altii o fac si din alte motive (libertatea de exprimare, dreptul de a depune flori altcuiva decat V.I.Lenin

).
4) Cercul de interese care conduce direct sau indirect R.Moldova nu are nici un motiv sa se uneasca cu Romania. In primul rand pur economic, dupa -politic. Econimic nici Romaniei nu iar conveni unirea cu Moldova, politic ar fi. La fel cum s'au unit cele 2 Germanii chiar daca cea de Est era evident mult in spatele celei de west sub mai toate aspectele.
Pot sa continui ...dar prefer s-o fac pe parcurs. Nu'mi ramane decat sa va indemn sa punem umar de la umar pentru a ne reantregi natiunea. Avem numai de castigat.