De unde se iau puii de rusi in Moldova?

Модераторы: Neoxygen, gloom, MegaMax

Neoxygen
Отец

Сообщение Neoxygen »

я думаю что господин штефанчелмаре проявляет расизм и нетерпимость как и автор мусорной статьи Тимпула (я считал их до этого момента серьезной прессой). Стыдно должно быть домнул штефанчелмаре , стыдно. А еще в Европу рветесь.)
Горазфо проще было бы если русский язык наравне с румынским стал государственным. Помню это обещали много политиков в предверье выборов и , о да , выигрывали их .)
Смотри стенограмму интервью Воронина на ультраконсервативной российской радиостанции Маяк.
http://old.radiomayak.ru/schedules/8/21562.html
ВОПРОС: - Еще такой вопрос, связанный с внутримолдавскими делами. Давно обещают сделать русский язык вторым государственным языком или, во всяком случае, повысить его статус. Владимир Николаевич, не будете это отрицать? Так что с русским языком в Молдавии?

ВОРОНИН: С русским языком сегодня в Молдове прекрасно, все встало на свои места. Русский язык в качестве официального работает по всей территории республики не только на бытовом, но на государственном уровне, в школах, в учебных заведениях. У нас даже за последние четыре года увеличилось количество русских школ. Кстати, в Академии подготовки кадров при президенте Республики Молдова никогда не было групп с русским языком. С прошлого года я потребовал, и мы открыли три группы с русским языком обучения для кадров, которые потом будут на руководящих должностях.
Беломир
Продвинутый
Контактная информация:

Сообщение Беломир »

Neoxygen,

Хоть в чем то наши мнения совпадают.
BlisteR
Новичок

Сообщение BlisteR »

Neoxygen писал(а):я думаю что господин штефанчелмаре проявляет расизм и нетерпимость
[/quote]
Уууух мочи моеи нет заеПали ... :mad:
stefancelmare
Продвинутый

Сообщение stefancelmare »

Neoxygen писал(а):
я думаю что господин штефанчелмаре проявляет расизм и нетерпимость

De ce rasism? În nici un caz nu-s rasist ... nici nerăbdător ... am destulă răbdare. Cred că prea multă răbdare avem noi moldovenii şi prea puţină demnitate ... nu ca estonienii.

[off]добавлено спустя 11 минут:[/off]

Estrambotika,

1.Ţi se pare normal că un bunel de-al tău a luptat în Armata Română, iar celălalt în Armata Sovietică?

2. Referitor la situaţie predării limbii române în şcoli ştiu că e dezastru, de aceea nici nu m-am grăbit să contrazic pe nimeni. E dezastruoasă chiar şi predarea limbii române din şcolile moldovenşti/româneşti ... şi nu mai zic de alte materii ... oricum dezastru e mai peste tot cel puţin în sistemul de învăţământ. Nu insist mult pe tema asta pentru că e inutil ... risc să nu mă aprobe mulţi în chestinea învăţării limbii române de către ruşi. Asta e ... fiecare face ce vrea ... şi fiecare îşi evaluează consecinţele faptelor sale după bunul său plac.

Neoxygen,
1. Ce să mai zic de Voronin ... a zis cineva mai bine în locul meu ... "Voronin e ca o cu..ă ... la Moscova e tare rusofon, iar la Bucureşti român ... un pupincurist, care în vorbele sale nici pe departe nu refletă realitatea din ţară".

2. Iar cât priveşte faptul că l-au votat aşa de mulţi ... asta pentru că el a promis cârnaţ de 2 lei jumate batonul şi pensii europene la bătrâni. Despre limba rusă şi istoria românilor nu a pomenit în campania electorală, iar dezaprobarea introducerii limbii ruse ca limbă oficială aţi văzut-o timp de mai mulţi ani în Piaţa Marii Adunări Naţionale când oamenii au ieşit la protest.
TRansylvaniaN
Продвинутый

Сообщение TRansylvaniaN »

Если кто-либо стремится провести румынизацию, почему бы кому-нибудь из подопытных объектов не собраться и не провести насильственное уменьшение количества ромынизаторов?
Вячеслав
Старожил
Контактная информация:

Сообщение Вячеслав »

stefancelmare писал(а):"Voronin e ca o cu..ă ... la Moscova e tare rusofon, iar la Bucureşti român ...
- а это, батенька, политика - торговаться с одним соседом, спекулируя отношениями с другим - обычная дипломатическая хитрость. Только это больше в тему про нашего президента
Fanatic
Юзер

Сообщение Fanatic »

Auzi, tu, „stefancelmare”, nu te semna pentru toti moldovenii!!! Pentru ca din cauza unor deştepţi deal de tine am ajuns acolo, unde ne aflam. Din cauza voastră s-a stîrnit războiul pe Nistru!!! Voi aţi creat aceste condiţii, cînd sute de mii de moldoveni sunt nevoiţi să robească departe de casele şi familiile lor !!! Spune-le moldovenilor, care lucrează la Moscova, despre problema ta, si sînt sigur, că te vor băga şi te vor scoate de mai multe ori aşa, cum poate s-o facă moldoveanul nostru muncitor. Dacă alolingvii nu cunosc suficient (în rare cazuri - deloc) limba, asta e problema lor, nu trebuie să te f***te. Doar n-ai să-i impui cu de a sila să studiezi limba! Nu uita, că limba rusă, de-facto, este o limbă regională, şi cunoaşterea acesteia în societatea informaţională, în care noi astăzi trăim, deschide calea spre multe surse informaţionale în această limbă, în special, prin intermediul Internetului. Întreabă-i pe moldoveni care activează în orice domeniu – biologie, chimie, fizică, electronică, telecomunicaţii, tehnologii informaţionale şi multe, multe altele (în afară de limbă şi literatură), şi ei îţi vor spune, care este procentul surselor în limba rusă, folosite de ei.

Acum referitor la laudele aduse regimului semifascist din Estonia (faţă de poporul estonian n-am nici o obiecţie). Regimul respectiv încearcă ca si alte regimuri asemănătoare din Europa de Est, să reabiliteze fascismul, si să ponegrească lupta de clasă şi de eliberare contra nazismului. Instalînd monumente soldaţilor din trupele SS şi alţi colaboraţionişti şi dărîmînd monumentele soldaţilor şi partizanilor sovietici, condamnînd la închisoare foşti veterani ai Armatei Roşii... Tu eşti solidar cu regimul din Estonia, care îi ridică în slăvi pe cei, care au luptat pentru victoria fascismului – condamnat de popoarele Europei la Nurnberg. Dacă nu ştii, sau ai uitat, ce este fascismul, si ce consecinţe a avut, pot să-ţi amintesc: lagărele de exterminare, holocostul, milioane de oameni siliţi să muncească în condiţii insuportabile pentru mare Reih, sute de oraşe şi sate şterse de pe faţa pamîntului, şi zeci de milioane de vieţi omeneşti!!!

Estrambotika, Respectul meu!:) Bravo!
Осколок
Продвинутый

Сообщение Осколок »

stefancelmare,
stefancelmare писал(а):Estrambotika,

1.Ţi se pare normal că un bunel de-al tău a luptat în Armata Română, iar celălalt în Armata Sovietică?
dar ţie nu ţi se pare ca acest fapt e dejd depăşit.. nu-ţi dai seama oare ca te alăturezi unei gândiri patriarhale foarte vechi, uzate şi de facturp asemănătoare cu cea procomunistă? Şi dragă, daca nu ştii îndeajuns istorie, sau mai ştiu eu, ţi-a şocat vre-un eveniment percepţia-ţi neadultă, de ce-i impui pe toţi stereotipului gândirii dumneata?

Ori nu ţi se pare că politica aia e cam într-o doagă?

La întrebare - de unde au apărut puii de ruşi, ştii, a fost odată ca niciodată aşa un popor, slav se numea.. Şi e simplu ca bună ziua că românii basarabeni s-au lasat "acaparaţi" dintr-o simplă cauză, care se oglindeşte perfect în prezentul pe care-l trăim, şi anume - "La ce naiba ne mai trebuie noua cineva, noi şi singuri ne descurcăm" - să spun pe drept această ideologie a apărut din cauza egoismului naţional, pe care-l dai de faţă aici chiar tu!!!

[off]добавлено спустя 3 минуты:[/off]

Şi mă rog, ştii că numele lui Ştefan cel Mare, pe care ţi-l atribui nu se asociază absolut deloc cu imaginea lui Vlad Ţepeş.. şi nu joaca nici o valoare în naţionalismul pe care-l abordezi (ei doi, nu sunt de aceeaşi origine etnică.. mai citeşte puţintel istorie)

[off]добавлено спустя 8 минут:[/off]

stefancelmare,
şi mai ştii ce - cum te pui în societate tu însuţi, cu agresivitatea ta faţă de ruşi, aşa răspuns vei primi din orice ungher!
Interesant, de ce nu te întrebi de unde au mai apărut şi nebunii de americani care au degradat într-o măsură societatea?
stefancelmare
Продвинутый

Fanatic,

Ca să precizez un lucru legat de estonieni. În nici un caz eu nu agreez faptul că ei instalează monumente fasciştilor. Ideea mea este că rezultatul acestui război au distrus viaţa la mulţi oameni şi chiar şi în zilele noastre aceasta rămâne un motiv de dispute între ţări, grupări, etnii etc. Ideea a fost că trebuie să renunţăm la toate obiectele de factură comunistră/sovietică mai ales care şi astăzi strârnesc conflicte sociale şi pun în disctuţie rezultatele acelui război mondial. Înţeleg că e dureros pentru unii şi am observat asta prin accentuata agresivitate verbală de aşi exprima opinia către mine ... dar ... şi strămoşii mei au luptat în acel război şi au murit nuş pentru cine ... însă eu sunt de acord ca memoria lor să rămână nu pe stradă, ci în amintirea fiecăruia ... pentru că acel război a fost unul nedrept ... a adus multe victime de ambele părţi şi trebuie uitat cât mai repede posibil. Unii cred că monumentul e dedicat eliberatorilor, alţii cred că ocupanţilor ... aşa că e mai bine să facem loc altor monumente, care ne leagă, nu care ne desparte !!!
Estrambotika
ГУРУ
Контактная информация:

Сообщение Estrambotika »

Fanatic писал(а):1.Ţi se pare normal că un bunel de-al tău a luptat în Armata Română, iar celălalt în Armata Sovietică?
Asa au fost conditiile, au as fi preferat ca ei sa nu lupte deloc! Poate ar fi trait mai mult si acum ar fi fost viu cel putin unul dintre ei...

stefancelmare писал(а):fiecare îşi evaluează consecinţele faptelor sale după bunul său plac.
Asta e! Cei care sustin atit de mult, chiar si domnul Tanase, in loc sa scrie articole nelalocul lor mai bine ar atinge problema predarii limbii romane in scoli, asta e intr-adevar o problema si nu faptul ca exista copii care vorbesc limba rusa. Cinstit sa-ti spun, niciodata nu mi-a parut rau ca vorbesc bine rusa, in foarte multe situatii mi-a fost de folos!
Fanatic писал(а):Întreabă-i pe moldoveni care activează în orice domeniu – biologie, chimie, fizică, electronică, telecomunicaţii, tehnologii informaţionale şi multe, multe altele (în afară de limbă şi literatură), şi ei îţi vor spune, care este procentul surselor în limba rusă, folosite de ei.
Chiar si la liceu, cind am nevoie de vreo informatie mai speciala in limba romana nu e de gasit! Pe cind in ru-net este totul! Si scot informatii in rusa sau in engleza. :)

Fanatic,Осколок,
sunt de acord cu voi :)
stefancelmare
Продвинутый

Fanatic писал(а):Auzi, tu, „stefancelmare”, nu te semna pentru toti moldovenii!!! Pentru ca din cauza unor deştepţi deal de tine am ajuns acolo, unde ne aflam. Din cauza voastră s-a stîrnit războiul pe Nistru!!!
Daaaam ... poate mai spui că din cauza noastră s-a dărâmat URSS-ul ? :gg:
Осколок
Продвинутый

Сообщение Осколок »

stefancelmare,
şi dacă ai atins aşa de dureros predarea limbii, apoi, eu un alt argument nu pot să-ţi las decît să-ţi spun - priveşte pe străzi - cei care învaţă în limba română, înjură în rusă! Unde-i logica, cultură, morala, şi românismul???
stefancelmare
Продвинутый

Estrambotika писал(а): Fanatic,Осколок,
sunt de acord cu voi :)
Păi bineînţeles că eşti de acord cu ei ... pentru că ei sunt împotriva mea. :ermm:

Dacă e să vorbesc sincer ... şi eu citesc info în ru, ascult muzică rusească, mă uit la filme ruseşti, emisiuni ruseşti ... dar numai atât ... eu prefer o Moldovă românească, cu respect pentru tot ce ţine de istorie şi limbă românească ... iar ce fel de muzică asculţi, ce citeşti, în ce limbă citeşti deacum e treaba fiecăruia. Eu doar n-am zis că trebuie de interzis şi asta.
Estrambotika
ГУРУ
Контактная информация:

Сообщение Estrambotika »

Păi bineînţeles că eşti de acord cu ei ... pentru că ei sunt împotriva mea.
Nu, de ce crezi ca as avea ceva impotriva ta personal? Doar sunt de acord cu ideile expuse de ei. :)
stefancelmare
Продвинутый

Estrambotika писал(а):
Păi bineînţeles că eşti de acord cu ei ... pentru că ei sunt împotriva mea.
Nu, de ce crezi ca as avea ceva impotriva ta personal? Doar sunt de acord cu ideile expuse de ei. :)
Nu ştiu cum eşti de acord cu Oscolok, dar eu nu prea am înţeles ce vorbeşte, chiar dacă a scris în română.
Da cu mine nu eşti de acord ... cu faptul că aceste monumente dau motiv la tensiuni şi că mai bine fiecare să-şi păstreze medaliile de război şi fotografiile de album acasă?
Nu eşti de acord că populaţia Moldovei e divizată în două ... unii cred că ruşii ne-au eliberat, iar alţii că ne-au ocupat?

Eu de exemplu sunt de acord că sistemul de învăţământ trebuie perfecţionat, cadrele didactice trebuie perfecţionate, metodele de predare trebuiesc reevaluate, dar tu poţi fi de acord cu ce zic eu ... eu nu mă consider rasist, nu sunt hitlerist sau antisemit ... problema mea este că eu prea mult îmi iubesc limba şi cultura şi mi se face rău când căd ce se petrece în Moldova. Eu doresc restabilirea culturii româneşti ... cu respect reciproc pentru toate neamurile aşa cu e în ţările civilizate, dar atâta timp cât e respect pentru poporul şi limba mea. Nici acum nu eşti de acord cu mine, stimată Estrambotikă? :)
Последний раз редактировалось stefancelmare Пт май 04, 2007 16:57, всего редактировалось 2 раза.
Estrambotika
ГУРУ
Контактная информация:

Сообщение Estrambotika »

stefancelmare,
Nu vad limba rusa ca un potential pericol! Eu pina la 7 ani tot numai in rusa am vorbit. Si asta nu a fost un obstacol pentru mine intr-un liceu roman din capitala!
stefancelmare
Продвинутый

Estrambotika писал(а):stefancelmare,
Nu vad limba rusa ca un potential pericol! Eu pina la 7 ani tot numai in rusa am vorbit. Si asta nu a fost un obstacol pentru mine intr-un liceu roman din capitala!
Da tu ... eşti un caz excepţional ;) . Alţii nici la 70 n-o să cunoască limba română. Şi sunt câteva exemplare dintr-astea şi în Parlament.

Dacă nu vor s-o înveţe ... nu au decât să o facă ... dar tre să ştie că sunt alţii deranjaţi de acest fapt şi sunt mulţii, dar care din păcate o parte preferă să tacă şi să înghită.
Gembird
Юзер

Сообщение Gembird »

sunt alţii deranjaţi de acest fapt
corect spus...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Estrambotika
ГУРУ
Контактная информация:

Сообщение Estrambotika »

stefancelmare,
Pur si simplu parintii mei au simtit tendintele din tara la timp si m-au dat la scoala romana. Dar de ce as trebui eu sa fiu deranjata de faptul ca cineva nu vorbeste o limba? Sunt problemele lui, el se confrunta cu discriminari de genul celor din articolul cela...
Fanatic
Юзер

Сообщение Fanatic »

Stefancelmare,

Sunt absolute de accord cu Estrambotica, mai mult ca atît, pentru a cunoaşte mai bine limba, nu e suficient doar de ridicat nivelul de predare a limbii si lliteraturii în şcoli şi licee. Trebuie să apară ediţii periodice interesante şi accesibile (am în vedere preţul) pentru copii si tineret, TV Moldovei sa devina mai profesionist, mai interesant, sa apară in vînzare (iarăşi accentuezi, la un preţ accesibil) celei mai valoroase opere din literatura natională. Cu ce realizări mari se poate mîndri cultura noastră naţională după 1989? Doga, Loteanu, Bieşu, Druţă, Sofia Rotaru. Cit decit mai fac faţă Zdubii, însă ei sunt… “pui de rusi” :), putin de tot Ozon si Neli Ciobanu…

Presiunea culturii ruse este un fenomen normal, precum si presiunea oricărei alte mari culturi (de exemplu, americane).
Закрыто

Вернуться в «Политика»